dziś pierwszy mój sernik na zimno... ba - sernik w ogóle;) przepis oczywiście z mojewypieki.com
składniki:
750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
130 g cukru pudru, przesianego
24 g żelatyny w proszku
200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
130 g cukru pudru, przesianego
24 g żelatyny w proszku
200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
ja dałam tyle ile miałam więc zdecydowanie mniej wszystkiego;) ułożone biszkopty polałam masą z jogurtu, cukru pudru, żelatyny i ubitej śmietany (wcześniej lekko masa się zsiadła w lodówce, potem dorzuciłam do niej świeże jagody)...
na już ściętą masę wylałam galaretkę wymieszaną z ubitą śmietaną (galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i studzimy przed połączeniem ze śmietaną)... a na tą masę ułożyłam poziomki i miętę i wylałam galaretkę rozpuszczoną wg przepisu:)
mam nadzieję, że dobrniecie do końca - dziś samopoczucie me podupada na zdrowiu więc i zwoje umożliwiające pisanie do Was mocno nadwyrężone...
smacznego:)
Wspaniale wyglada:) ja uwielbiam sernik pod kazda postacia:))
OdpowiedzUsuń