piątek, 27 listopada 2009

jabłka w cieście...

to chyba najłatwiejszy przepis pod słońcem a ile pysznego jedzenia:D

szklanka mleka
jajko
szklanka mąki (tak naprawdę mąkę dodajemy dopóki ciasto nie będzie miało konsystencji śmietany)
połowa torebki cukru waniliowego
ja dodaję jeszcze łyżeczkę zwykłego bądź brązowego cukru, wtedy placki pięknie się złocą
szczypta soli
kropla oleju
2 jabłka
(ilość produktów można powielać w zależności od naszego apetytu)

wszystko do michy i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się i będą miały konsystencję śmietany;)

kroimy jabłka (do tej pory najbardziej smakuje nam szara reneta) na plasterki - ja lubię cieniutkie bo wtedy zlewają się z ciastem i rozpływają się w ustach - ważne, żeby plasterki były równej grubości, wtedy będą się równo smażyły:)
na patelnie wlewamy kroplę oleju, plasterki obtaczamy w cieście kładziemy na patelnię i polewamy ciastem tak by stworzył się placek w okół jabłka:) jedno po drugim aż powstanie nam cała masa pysznych pachnących i smacznych jabłek w cieście:) na święta można dodać cynamonu;)

smacznego
odi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz