sobota, 7 kwietnia 2012

Wielkanocna Baba.

Jako, iż starsze dziecię nasze uparło się, że baba ma być to mama zakasała rękawy i upiekła swoją pierwszą w życiu babę;)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
Ucieramy kolejno (mikserem): jajka + cukier + cukier waniliowy, następnie nie przerywając mieszania (co przy trójce dzieci okazało się nie lada wyzwaniem) dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesianą mąkę ziemniaczaną... na końcu dodajemy roztopioną gorącą margarynę i miksujemy na jednolitą masę.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą... do formy wlewamy 3/4 naszego ciasta, do reszty dosypujemy kakao i miksujemy po czym wlewamy na jasną masę do formy:)

Babę wkładamy na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

U nas na babie pojawił się lukier cytrynowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny (proporcje trzeba sobie dopasować samemu gdyż u nas wyszło jakoś więcej wszystkiego), podgrzewamy mieszając i na babę:)

Baba wyrosła piknie, krzywa troszku nawet;)


ale za to jaka pyszna:)


smacznego:)

2 komentarze:

  1. Matko Boska....Magda ale ci ta baba wyrosła. Widać,że pyszna bo córeczka wcina,aż "uszy się trzęsą":))Za jakiś czas na swoim blogu umieszczę przepis na przepyszną babkę, którą robi się 3 min. i która zawsze się udaje. Zaglądaj
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. no wyrosła;) pierwsza baba i od razu się udała i jest pyszna i żaba zajada się bardzo a nie łatwo ją do ciasta przekonać jeśli jest inne niż np szarlotka;)

    OdpowiedzUsuń