poniedziałek, 9 lipca 2012

ciasto twarogowocowe




Składniki:

Ciasto:
1 jajko
150g mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
150g zimnego masła


Masa serowa:
250 g twarogu
1 jajko
pół szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąki

Kruszonka (trzeba dopasować proporcje do konsystencji):


szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemnaczanej
niecałe pół szklanki cukru
125g zimnego masła


ciasto rozcieramy w rękach a nastepnie ugniatamy na gładkie, wyściełamy nim wcześniej przygotowaną blachę, nakłuwamy widelcem i lodówki... nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy ciasto na 25min... wyciągamy ciasto, przykrywamy kołderką z masy serowej oraz owocami (u mnie maliny i borówki) oraz otulamy kruszonką i znów do piekarnika tym razem 180 stopni na 35min (do zezłocenia kruszonki).





smacznego:)

3 komentarze:

  1. Przepis wydaje się prosty. Ciasto po upieczeniu wygląda bardzo kolorowo a to zawsze zachęca do zjedzenia. Musze wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda- przepis zachowam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis , postarm się go szybko wypróbować!

    OdpowiedzUsuń