czwartek, 15 sierpnia 2013

szynka wieprzowa pieczona w ziołach...

dziś pieczemy szynkę:


szynkę marynujemy dzień wcześniej... do marynaty potrzebujemy: rozmaryn, sól, bazylię, miętę, pieprz i kilka ząbków czosnku, liść laurowy, jałowiec... czosnek miażdżę by wydobyć aromat, do ziół dodaję oliwę i nacieram szynkę...

następnego dnia wyjmujemy szynkę z marynaty, usuwamy listki i czosnek, na deskę wysypujemy: paprykę, cząber, estragon, pieprz, sól i obtaczamy w tych przyprawach szynkę - tworzy nam się "skórka":)

szynkę przekładamy do naczynia, wstawiamy do piekarnika na ok 3 godziny (trzeba sprawdzać) w temp 180 stopni... podlewamy wodą co jakiś czas...


smacznego:)

1 komentarz:

  1. I to jest własnie przepis na zdrową i pyszna szynke bez konserwantów:)

    OdpowiedzUsuń