piątek, 15 czerwca 2012

ciasto drożdżowe z truskawkami

praca zespołowa;)



składniki:

•2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (zawsze dosypuję mąki tyle by utworzyła się kula nie przylepiająca się do ścianek formy)
•3/4 szklanki letniego mleka
•3 czubate łyżki cukru (dałam mniej)
•1 jajko
•1 żółtko
•1/4 łyżeczki soli
•60 g miękkiego lub roztopionego masła
•7 g drożdży instant
•truskawek ile dusza zapragnie

Wszystkie składniki umieściłam w maszynie do pieczenia chleba w kolejności: mokre, suche, sól i cukier w osobnych narożnikach a drożdże po środku. Ustawiłam program "dough" po czym Kuba przełożył pięknie wyrośnięte ciasto do tortownicy, przykryliśmy szmatką i odstawiliśmy w ciepłe miejsce na jakieś 10min. Jak ciasto się napuszyło, ręką przygniotłam środek i posypałam bułką tartą, na którą dziewczynki poukładały truskawki. 


 
Na wierzch powędrowała kruszonka:

•pół szklanki mąki pszennej (dodałam tyle, by ciasto było rzeczywiście kruszonką)
•5 łyżek cukru
•1 opakowanie cukru wanilinowego
•60 g roztopionego masła

Tak przygotowane ciasto wylądowało w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na ok 30minut.

smacznego:)

2 komentarze:

  1. Mniam.Fajne te pomocne łapki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:)) Uwielbiam placek drożdżowy:))

    OdpowiedzUsuń